حسین قلع ریز

روزنامه نگار

حسین قلع ریز

روزنامه نگار

۵ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۶ ثبت شده است


نوشته: حسین قلع ریز،روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر 

موفقیت حسن روحانی در کارزار انتخاب دوازدهم ریاست جمهوری بر رقیبش از منظر اقتصادی،سیاسی،فرهنگی و اجتماعی قابل‌توجه است.رشد درک و آگاهی بخش  گسترده مردم  نسبت به مسایل اقتصادی نشان داد که تفکر توسعه اقتصادی همراه با  توسعه روابط  بین‌الملل بر توزیع یارانه و سه برابر ساختن آن  برتری دارد.

روحانی که در مناظره‌ها  باوجود وعده  و وعیدهای  دو رقیب اصلی‌اش  در افزایش  یارانه‌ها و شعارهای بدون پشتوانه حاضر به ارایه وعده‌های پوپولیستی نشد؛بر تفکر تیم اقتصادی خود که مبتنی بر تقویت  روابط بین‌المللی اقتصادی با سایر کشورها بود،تاکید دوچندان داشت و حاضر نشد برای پیروزی در انتخابات ،اصول عقلایی خود را زیر پا بگذارد.

یک ضرب‌المثل چینی  می‌گوید «به‌جای آن‌که به نیازمندان ماهی بدهی، ماهیگیری یادشان بده!». این جمله به شکلی دیگر از قول افلاطون حکیم  هم نقل‌شده است: «به من ماهی نده، ماهیگیری یادم بده!» .مردم ایران در جمعه پایانی اردیبهشت‌ماه نشان دادند که از دولت ماهی ماهیانه نمی‌خواهند بلکه توسعه و بهبود کسب‌وکار تقاضا دارند که این مهم به گفته اقتصاددانان و کارشناسان جز با تقویت روابط بین‌المللی جمهوری اسلامی با سایر کشورها امکان‌پذیر نیست.  

تبارشناسی انتخابات 29 اردیبهشت 96 از منظر اقتصادی نشان داد که وعده‌های پوپولیستی نمی‌تواند عامل تعیین‌کننده برای پیروزی کاندیدایی باشد.عاملی که در برخی از  کشورهای اروپایی  و آمریکای لاتین شاید بتواند تعیین‌کننده باشد ، اما مردم ایران  در سال 96  نشان دادند که از وعده‌های فریبکارانه پوپولیستی عبور کردند  و مبنای  عقلانی  برای تصمیم‌گیری دارند.

رای مردم به حسن روحانی نشان داد که اکثریت جامعه فارغ از دسته‌بندی سیاسی به مسایل اقتصادی توجه عمیقی دارند و فرق بین شعور و شور را بهتر از گذشته  درک می‌کنند.شعوری که بین فریبکاری و وعده قابل انجام  تمیز می دهد.روحانی در دوره دوم ریاست جمهوری  خود باید آستین ها  را بالاتر از گذشته بالا بزند و به وعده های  انتخاباتی عمل کند و از همراهی اصلاح طلبان و رهبرکاریزمای آن غافل نشود که این پیروزی بدون همراهی و حمایت یکپارچه اصلاح طلبان امکان پذیر نبود.

کانال حسین قلع ریز @hosseinghalriz

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۱ ارديبهشت ۹۶ ، ۱۵:۳۰
حسین قلع ریز


نوشته:حسین قلع ریز

در روزهای پایانی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در سال 92 ،درخواست شخص کاریزمای اصلاحات  از کاندیدای موردحمایت اصلاح‌طلبان کافی بود که‌برگ برنده انتخابات در جیب حسن روحانی قرار گیرد .

وجود لیست‌های متعدد از سوی اصلح طلبان و اعتدال‌گرایان علاوه بر ایجاد سردرگمی برای طرفداران این طیف ،طبقه بی‌طرف و متوسط شهری را برای انتخاب کردن افراد اصلح را سردرگم ساخته است .

رقابت متکثر و متعدد فهرست‌های انتخاباتی در شورای شهر نه‌تنها فرصتی برای رقابتی شدن فضای انتخابات نیست بلکه باعث دفع کردن انرژی نیروهای همسو و هم‌فکر سیاسی می‌شود.

در فاصله دو روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری ،شورای شهر و مجلس شورای اسلامی تجمیع فهرست‌های هم‌فکر اصلاحات و اعتدال و ائتلاف‌های نزدیک به این طیف می‌تواند شانس پیروزی در انتخابات شورای شهر را افزایش دهد.شیخ اجل سعدی در گلستان به زیبایی می‌گوید:چو بینی که در سپاه دشمن تفرقه افتاده است تو جمع باش و گر جمع شوند از پریشانی اندیشه کن.

گفتنی است که در طول  چهار دوره شورای شهر اصفهان تنها دوره نخست بوده که اصلاح‌طلبان به برکت دوم خرداد 76   توانستند کرسی ریاست شورا و شهرداری را به خود اختصاص دهند ولی  در انتخابات دوم شورا با تنوع لیست‌ها از اکثریت شورا به اقلیت تبدیل شدند و کرسی شورای و شهرداری را به‌راحتی 12 سال در اختیار اصول‌گرایان متحد و متمرکز قراردادند.تمرکز و وحدت اصول‌گرایان اصفهان در سه دوره پیش باعث موفقیت آنان در کرسی‌های شورا و تصاحب مناصب شهرداری شده است.

دوره پنجم با تمرکز اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان در این دو روز باقی‌مانده می‌تواند موفقیت این طیف را برای به دست آوردن کرسی‌های بیشتر شورای شهر افزایش دهد و نماد وحدت‌گرایی در گفتمان اصلاحات را تقویت سازد.

نگارنده به‌عنوان یک جز کوچک از جریان اصلاحات از گروه‌های سیاسی، بزرگان و شخصیت‌های تأثیرگذار اصفهان می‌خواهم با تاثی از استراتژی انتخابات یازدهم در سال 92 و کنار کشیدن محمدرضا عارف به نفع حسن روحانی زمینه موفقیت یک لیست را در انتخابات شورای پنجم فراهم کنند وگرنه در روز 30  اردیبهشت حسرت و غصه کارهای  انجام  نگرفته ریالی ارزش ندارد و مصداق این بیت از حافظ می‌شود که : پای ما لنگ است و منزل بس دراز/ دست ما کوتاه و خرما بر نخیل.

 مطالب را در تلگرام دنبال کنید @hosseinghalriz

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۱ ارديبهشت ۹۶ ، ۱۵:۲۸
حسین قلع ریز


نوشته حسین قلع ریز

مهدی مطهرنیا  آینده‌پژوه و استاد علوم سیاسی دانشگاه آزاد است.استاد خوش‌تیپی که با دستمان گردن ، ریش پروفسوری ،نگاه نافذ و بیان قاطع اش همواره در بین دانشگاهیان و دانشجویان شناخته‌شده است.استادی که مدت‌ها برنامه جهان سیاست را در صداوسیما کارگردانی و اجرا می‌کرد.وی در نشست آینده مشارکت اجتماعی سیاسی و توسعه پایدار در اتاق بازرگانی اصفهان به موضوعاتی اشاره کرد که در نوع خود جای تامل و تفکر دارد.

1-   سرمایه‌دار زالوصفت نیست خدمتگزار جامعه است باید زمینه برای فعالیتش را فراهم کنیم تا هم کشور را توسعه دهد و هم بیکاری را ریشه‌کن سازد.

2-   جامعه ایران دچار اکنون زدگی است .جامعه ایی که می‌خواهد ولی نمی‌تواند به گذشته باشکوهش برگرد و از رفتن به آینده هراس دارد.باید به آینده امیدوار شود و باانگیزه به حرکت خود ادامه دهد.

3-   عقاب از بالا نگاه می‌کند و هدفش را خوب می‌بیند و به سمت آن تمام توان خود را متمرکز می‌کند.یک فعال اقتصادی باید مثل عقاب نگاه کند و مثل عقاب شکار کند.

4-    آینده‌بینی بخشی از آینده‌پژوهی است .به‌جای اینکه اسیر آینده شوید آن را رقم بزنید. رادار آینده‌پژوهی  فعال اقتصادی باید همیشه روشن باشد.

5-      یک بنگاه اقتصادی باید پارادایم،دکترین،مگا پالسی (سیاست کلان)،استراتژی و تکنیک های مختلف داشته باشد تا اسیر اتفاقات نشود .

6-    خوب درک کنید ،خوب تجزیه‌وتحلیل کنید خوب قضاوت کنید و مهم‌تر آنکه خوب عمل کنید.

7-   هرسال بعد از دعای سال نو (یا مقلب قلوب و الابصار )یک گزاره اخلاقی را رعایت کنیم.امسال دروغ نگویم سال آینده تهمت نزنیم.

8-     کارآفرینان،فعالان اقتصادی در کنار فعالیت‌های خیریه ایی خود اندیشکده های فکری بنا کنند تا رشد فکری جامعه بالا رود.بازاریان قدیم در بازارها مسجد و مدرسه علمیه می‌ساختند تا سطح دانایی و اعتقادات اطرافیان خود را بالا ببرند.

9-   یک بنگاه اقتصادی موفق سیاست 4 پ  را اتخاذ می‌کند:پیمایش،پایش،پویش و پردازش.

10-             فعالان اقتصادی در حوزه فرهنگی  باید و حتما سرمایه‌گذاری کنند تا شاهد سرمایه‌گذاری ایمن در تمام بخش‌ها باشند.زیرساخت توسعه پایدار ،توسعه فرهنگی است نه توسعه اقتصادی.

11-              عده ایی دون کیشوت وار به مظاهر ترقی و توسعه حمله می‌کنند .عده ایی رابین‌هودوار تقسیم ثروت بین فقرا می‌کنند و عده ایی مانند مسیح ادعای قداست می‌کنند.این صدای پای پوپولیسم  کور است مواظب باشیم شیفته آن نشویم .

12-              به‌جای اصلاح باید تحول ایجاد کنیم ،تحول هوشیارانه و هدفمند در تمامی زمینه‌ها .نخبگان،روشنفکران و سرآمدان (کارآفرینان و فعالان اقتصادی) باید سازمان‌دهی شوند و امکانات را برای  دانایی بسیج کنند .

13-             به‌جای سیاست فشار از پایین و چانه‌زنی از بالا باید فرهنگ‌پروری  از پایین و پرسمان از بالا  را پیاده ساخت.

 مطالب را در تلگرام دنبال کنید @hosseinghalriz

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۱ ارديبهشت ۹۶ ، ۱۵:۲۵
حسین قلع ریز

 نوشته :حسین قلع ریز 

اصفهان در دو دهه اخیر با  برچسب برخوردار بودن از بیرون  و سندرم  تفاخر نصف جهان در داخل  در اغلب شاخص های اقتصادی ،فرهنگی و اجتماعی از بالای جدول استان ها به رده های پایین تر تنزل کرده است.نمونه این مدعا را در پرداخت مالیات(استان اول ) ، دریافت بودجه (استان بیست و نهم ) ،صادرات( استان نهم ) را  می توان مشاهده کرد.چالش اصفهان در دریافت ردیف بودجه  استانی و ملی  باعث شده که پروژه های عمرانی استان پس از دو دهه کلنگ زنی به صورت نصف و نیمه افتتاح شود و برخی نیز همچنان منتظر نگاه مرحمت آمیز دولت در اختصاص بودجه باشند.چنین مثالی را می توان در موضوع متروی اصفهان تطبیق داد. پروژه ایی که زودتر از کلان شهرهای  مشهد ،شیراز و تبریز آغاز شد و هنوز خط یک آن تکمیل نشده است.این موضوع ها در کنار بحران زاینده رود کلکسیون مشکلات اصفهان را تکمیل می کند.به این اصفهانِ پر از چالش ،مهاجرت روزانه  40 نفری سایر شهرها و روستا به اصفهان  ، رشد افقی و عمودی شهر و بارگذاری بیش از ظرفیت بر دوش شهر را  نیز اضافه کنید دیگر این شهر توانی برای کشیدن این جمعیت حدود 2 میلیون نفری ندارد و صدای شهر را می توان از نشست دشت هایش ،خشک شدن رودخانه اش و بارندگی اندکش شنید.

وجود واحدهای صنعتی بزرگ در غرب اصفهان  و انتقال آلایندگی  آنها به وسیله باد های غرب به شرق هوای این شهر را نیز گرفته و در این وانفسا چه باید کرد؟آیا با بی تفاوتی می توان از کنار این مسایل که تبدیل به بحران شده  به راحتی عبور کرد؟ در این شرایط باید شهر را درک کنیم و شهر را دریابیم .شهری که دیروز مامنی زیبا و  دنجی برای شهروندانش بوده ، امروز به کمک آنان  بیش از پیش نیاز دارد.

یکی از رویکردهایی که دغدغه مندان شهر باید آنرا دنبال کنند ترویج اقتصاد سبز شهر است.اقتصاد سبز شهر تولید کننده آلاینده را به یک شهر دیدنی و جذاب برای شهروندان و بازدیدکنندگانش تبدیل کند .

اصفهان  پایتخت گردشگری سلامت خاورمیانه

موقعیت ژئوپلتیک اصفهان در مرکز کشور و کریدور اصلی حمل و نقل جاده ایی ،هوایی و ریلی می تواند زمینه جذب گردشگران خارجی در بخش های مختلف از جمله فرهنگی و سلامت را به خود جلب کند.

وجود نیروی متخصص در بخش های مختلف پزشکی در کنار مراکز درمانی مجهز می تواند زمینه جذب گردشگران سلامت از  خاورمیانه و آسیای میانه به خصوص کشورهای CIS (کشورهای مشترک المنافع)را فراهم کند.تقویت شهرک سلامت و تسریع در پروژه های عمرانی این شهرک می تواند اصفهان را به پایتخت سلامت ایران تبدیل سازد.وجود دانشگاه ها و مراکز آموزشی عالی در کنار این مراکز می تواند نیروی انسانی متخصص این مراکز را تربیت کند. وجود واحدهای تولیدی دارو ، زنجیره تامین سلامت در اصفهان  را تکمیل کرده است.وجود ظرفیت های پزشکی  در کنار یکدیگر می تواند  اصفهان را پایتخت سلامت خاورمیانه سازد.

اصفهان جزو  ده شهر اول توریستی جهان 

اصفهان در کنار گردشگری سلامت داری ذخایر بی بدیل تاریخی و فرهنگی است که همانند نگینی در آسمان هنر و فرهنگ ایران زمین  می درخشد. وجود آثار تاریخی منحصر به فرد در کنار رودخانه زاینده رود می تواند این شهر با مدیریت با برنامه و هدفمند به 10 شهر نخست گردشگری  جهان انتخاب کند.این پتانسیل طی سالهای گذشته به آرامی مورد بهره برداری قرار گرفته است و این در حالیست در سالی که اشتغال و تولید مساله مهم کشور است باید از  تمام این پتانسیل برای جذب گردشگر خارجی و حتی داخلی استفاده کرد.رویکرد جامع شورای شهر به مهمترین مزیت اصفهان که گردشگری است ، می تواند بسیاری از مسایل اقتصادی شهر را برطرف کند.احیای سایت تاریخی صفوی و سلجوقی در اصفهان می تواند گامی موثری در این راستا باشد.

توسعه صنعت گردشگری به کندی پیش می رود زیرا دغدغه اول شهر و شورا و مدیریت استان به واقع نبوده است.دغدغه ایی که بتواند مساله فرودگاه و طرح توسعه را در  کمتر از دو سال حل کند.دغدغه ایی که بتواند حمل و نقل گردشگران  را برطرف کند.شهرداری به عنوان کلیددار شهر بایستی بتواند برای اقتصاد شهر تصمیمات مهمی را اتخاذ کند که شورای شهر می تواند تصمیم سازی را برعهده داشته باشد.

فرهنگ کار گروهی حلقه گمشده اصفهان

یکی از چالش های فرهنگی اصفهان  نبود فرهنگ کار گروهی در بخش های مختلف فرهنگی ،اقتصادی ،اجتماعی و سیاسی است.نمونه بارز آن در وجود 400 خیریه،25 تشکل در یک موضوع اقتصادی و غیره قابل مشاهده است.وجود تعدد تشکل و دسته جات یک نفره باعث شده که ظرفیت ها  به صورت  خرد تقسیم شود و در کنار هم سینرژی ایجاد نکند.شورای شهر در جایگاه مسوولین شهر می توانند این روهی کار گروهی را به بخش های مختلف جامعه تسری بدهند.تقویت روحیه همکاری و کارگروهی می تواند علاوه بر هم افزایی بین بخش های مختلف شهر زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی را نیز فراهم کند.هر رفتار نیاز به آموزش و فرهنگ سازی دارد و شورا می تواند این آموزش را از خود شروع و به جامعه منتقل کند. 

 احیای مکتب هنر اصفهان

اصفهان در کنار آثار تاریخی دارای مکاتب هنری ،فلسفی  و میراث ناملموس است .به عنوان مثال در موسیقی آواز بیات اصفهان ،در نگارگری مکتب اصفهان ،در فلسفه مکتب اصفهان  ، مکتب اصفهان در تئاتر کمدی و غیره از ظرفیت های  بی بدیلی است که به بازآفرینی و ارایه به مخاطبین نیاز دارد.دغدغه اصفهان پویا و پایدار به مسوولین شهر این جسارت را می دهد که به سلایق مختلف هنری و فرهنگی امکان بالندگی ،رشد و عرضه شدن را بدهد و با مهیا ساختن بستر مناسب برای رشد از انحطاط آن جلوگیری کند.ایجاد بناهای مورد نیاز برای هنرهای تجسمی ،نمایشی و موسیقی می تواند هنرمندان و فرهیختگان را به تلاش بیشتر در احیای مکتب هنری و خلق آثار جدید تشویق کند. 

 این شعر مجتبی کاشانی  را باید همیشه برای خودمان و شهرمان  مرتب زمزمه کنیم:

هیچ‌کس جز تو نخواهد آمد/هیچ‌کس در این خانه نخواهد کوبید/شعله روشنی این خانه تو باید باشی/هیچ‌کس جز تو نخواهد تابید/چشمه جاری این دشت تو باید باشی/هیچ‌کس جز تو نخواهد جوشید/سرو آزاده این باغ تو باید باشی/هیچ‌کس جز تو نخواهد رویید/بازکن پنجره صبح آمده است/در این خانه رخوت بگشای/بازهم منتظری؟/هیچ‌کس بر در این خانه نخواهد کوبید.

 

 

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۹ ارديبهشت ۹۶ ، ۰۹:۰۰
حسین قلع ریز


نوشته حسین قلع ریز . روزنامه‌نگار 

وقتی در سال ۲۰۰۵ کتابی تحت عنوان راهبرد اقیانوس آبی ،حاصل کار بیست‌ساله پروفسور چان کیم و پروفسور رنه مابورنیا بود، منتشر شد بسیاری از کشورها و  بنگاه های اقتصادی سرگرم  بازارهای مشخص اروپایی و آسیایی بودند و در جنگ قیمت و کیفیت با رقبا درگیر بودند و کمتر به بازارهای ناشناخته توجه داشتند.استراتژی اقیانوس آبی نتیجه دو دهه تحقیق و مطالعه بر روی بیش از ۱۵۰ حرکت استراتژیک دنیا در بیش از ۳۰ صنعت متفاوت در طی ۱۰۰ سال گذشته است، این رویکرد بکارگیری پیروی هم‌زمان از دو نوع استراتژی تمایز و استراتژی کاهش هزینه  برای ایجاد یک فضای بازار جدید و بی رقیب  در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد.

پارادایم رقابت در فضای کسب و کار، بر ذهن بسیاری از دولتمردان و  مدیران امروز جهان سیطره دارد، مدیران تنها راه پیروزی و موفقیت سازمان خود را در پیشی گرفتن از رقبا و گرفتن سهم بیشتر از بازار تقاضای موجود می‌دانند. آزاد شدن ذهن مدیران از این پارادایم نیازمند دیگر گونه نگریستن به مفهوم استراتژی است.

نویسندگان  کتاب راهبرد اقیانوس آبی معتقدند که تنها راه پیروزی در رقابت توقف تلاش برای پیروزی در رقابت است و به جای ورود به رقابت خونین در اقیانوس سرخ باید وارد فضای بازار نامحدود اقیانوس‌های آبی شد و دست به خلق تقاضا زد. بازاری که در آن هنوز قواعد بازی مشخص نشده است و فرصتی برای رشد بسیار سودآور وجود دارد. در یک کلام به جای گرفتن سهم بیشتر از کیک باید به دنبال بزرگتر کردن کیک بود.

استان اصفهان با 9 هزار و 200 واحد صنعتی و 100 هزار واحد صنفی و 2 هزار 800 شرکت تعاونی با کمبود تقاضا و رکود اقتصادی در بازار داخل و اشباع بازارهای هدف روبروست.تولیدات مازاد شرکت های فولادسازی در کنار سایر تولیدات پایین دستی آنان و تعطیلی  و کاهش تولید کارخانه جات سیمان و مصالح ساختمانی از یک طرف و بیکاری کارگران مشغول به کار  و هجوم فارغ التحصیلان دانشگاه ها  و مراکز آموزش عالی به بازار کار  وضعیت اقتصادی استان را با چالش عمیقی روبرو ساخته است .قاره آفریقا با جمعیت 1/1 میلیارد نفری و ذخایر غنی انرژی ،معادن و زمین های حاصلخیز اقیانوس آبی اقتصاد اصفهان است که کشورهای کمتری به غیر از چین ریسک ورود به آن را پذیرفتند.تجربه کشت فراسرزمینی اصفهان در سیرالئون و ساخت درمانگاه دندان پزشکی دانشگاه آزاد اصفهان در اوگاندا دو نمونه فعالیت های اقتصادی  و خدماتی استان در این قاره است .

با استفاده از این تجارب می توان زمینه حضور سایر بخش های اقتصادی و خدماتی را به این قاره فراهم ساخت.شرکت شیرین عسل با تجربه موفق در کشت قهوه و کاکائو در تانزانیا و تامین مواد اولیه  از قاره آفریقا  نشان داد که می توان مواد اولیه از آفریقا تامین ساخت و محصولات با ارزش افزوده را به این قاره صادر کرد.

ایجاد میز اقتصادی آفریقا  در استان ،حضور مداوم و مستمر  هیات های تجاری و سرمایه گذاری استان در آفریقا  و  تشکیل دفاتر  ویژه فعالان اقتصادی در  سه بخش شمال ،مرکز و جنوب آفریقا  می تواند زمینه حضور بخش های اقتصادی استان اصفهان در این قاره را تسهیل سازد.

چین با استراتژی  «شهر چین» town  China     در کشورهای افریقایی از جمله سیرالئون علاوه بر سرمایه گذاری در زیرساخت های اقتصادی آنان زمینه معرفی محصولات چینی و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی چینی را فراهم کرده است .

استان اصفهان با داشتن واحدهای تولیدی و بازرگانی توانمند در عرصه داخلی و بین الملل  می‌تواند با به‌کارگیری  راهبرد اقیانوس آبی و تجمیع شرکت‌ها و بخش‌های مختلف اقتصادی در قالب  برند اصفهان در بازار آفریقا حضور اثرگذاری داشته باشد.

     

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ ارديبهشت ۹۶ ، ۰۹:۳۱
حسین قلع ریز