نتیجه اقتصادی انتخاب دوازدهم؛ از ماهی ماهانه تا ماهیگیری چهار ساله
نوشته: حسین قلع ریز،روزنامهنگار و تحلیلگر
موفقیت حسن روحانی در کارزار انتخاب دوازدهم ریاست جمهوری بر رقیبش از منظر اقتصادی،سیاسی،فرهنگی و اجتماعی قابلتوجه است.رشد درک و آگاهی بخش گسترده مردم نسبت به مسایل اقتصادی نشان داد که تفکر توسعه اقتصادی همراه با توسعه روابط بینالملل بر توزیع یارانه و سه برابر ساختن آن برتری دارد.
روحانی که در مناظرهها باوجود وعده و وعیدهای دو رقیب اصلیاش در افزایش یارانهها و شعارهای بدون پشتوانه حاضر به ارایه وعدههای پوپولیستی نشد؛بر تفکر تیم اقتصادی خود که مبتنی بر تقویت روابط بینالمللی اقتصادی با سایر کشورها بود،تاکید دوچندان داشت و حاضر نشد برای پیروزی در انتخابات ،اصول عقلایی خود را زیر پا بگذارد.
یک ضربالمثل چینی میگوید «بهجای آنکه به نیازمندان ماهی بدهی، ماهیگیری یادشان بده!». این جمله به شکلی دیگر از قول افلاطون حکیم هم نقلشده است: «به من ماهی نده، ماهیگیری یادم بده!» .مردم ایران در جمعه پایانی اردیبهشتماه نشان دادند که از دولت ماهی ماهیانه نمیخواهند بلکه توسعه و بهبود کسبوکار تقاضا دارند که این مهم به گفته اقتصاددانان و کارشناسان جز با تقویت روابط بینالمللی جمهوری اسلامی با سایر کشورها امکانپذیر نیست.
تبارشناسی انتخابات 29 اردیبهشت 96 از منظر اقتصادی نشان داد که وعدههای پوپولیستی نمیتواند عامل تعیینکننده برای پیروزی کاندیدایی باشد.عاملی که در برخی از کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین شاید بتواند تعیینکننده باشد ، اما مردم ایران در سال 96 نشان دادند که از وعدههای فریبکارانه پوپولیستی عبور کردند و مبنای عقلانی برای تصمیمگیری دارند.
رای مردم به حسن روحانی نشان داد که اکثریت جامعه فارغ از دستهبندی سیاسی به مسایل اقتصادی توجه عمیقی دارند و فرق بین شعور و شور را بهتر از گذشته درک میکنند.شعوری که بین فریبکاری و وعده قابل انجام تمیز می دهد.روحانی در دوره دوم ریاست جمهوری خود باید آستین ها را بالاتر از گذشته بالا بزند و به وعده های انتخاباتی عمل کند و از همراهی اصلاح طلبان و رهبرکاریزمای آن غافل نشود که این پیروزی بدون همراهی و حمایت یکپارچه اصلاح طلبان امکان پذیر نبود.
کانال حسین قلع ریز @hosseinghalriz