آفریقا، اقیانوس آبی اقتصاد اصفهان
نوشته حسین قلع ریز . روزنامهنگار
وقتی در سال ۲۰۰۵ کتابی تحت عنوان راهبرد اقیانوس آبی ،حاصل کار بیستساله پروفسور چان کیم و پروفسور رنه مابورنیا بود، منتشر شد بسیاری از کشورها و بنگاه های اقتصادی سرگرم بازارهای مشخص اروپایی و آسیایی بودند و در جنگ قیمت و کیفیت با رقبا درگیر بودند و کمتر به بازارهای ناشناخته توجه داشتند.استراتژی اقیانوس آبی نتیجه دو دهه تحقیق و مطالعه بر روی بیش از ۱۵۰ حرکت استراتژیک دنیا در بیش از ۳۰ صنعت متفاوت در طی ۱۰۰ سال گذشته است، این رویکرد بکارگیری پیروی همزمان از دو نوع استراتژی تمایز و استراتژی کاهش هزینه برای ایجاد یک فضای بازار جدید و بی رقیب در اختیار سازمانها قرار میدهد.
پارادایم رقابت در فضای کسب و کار، بر ذهن بسیاری از دولتمردان و مدیران امروز جهان سیطره دارد، مدیران تنها راه پیروزی و موفقیت سازمان خود را در پیشی گرفتن از رقبا و گرفتن سهم بیشتر از بازار تقاضای موجود میدانند. آزاد شدن ذهن مدیران از این پارادایم نیازمند دیگر گونه نگریستن به مفهوم استراتژی است.
نویسندگان کتاب راهبرد اقیانوس آبی معتقدند که تنها راه پیروزی در رقابت توقف تلاش برای پیروزی در رقابت است و به جای ورود به رقابت خونین در اقیانوس سرخ باید وارد فضای بازار نامحدود اقیانوسهای آبی شد و دست به خلق تقاضا زد. بازاری که در آن هنوز قواعد بازی مشخص نشده است و فرصتی برای رشد بسیار سودآور وجود دارد. در یک کلام به جای گرفتن سهم بیشتر از کیک باید به دنبال بزرگتر کردن کیک بود.
استان اصفهان با 9 هزار و 200 واحد صنعتی و 100 هزار واحد صنفی و 2 هزار 800 شرکت تعاونی با کمبود تقاضا و رکود اقتصادی در بازار داخل و اشباع بازارهای هدف روبروست.تولیدات مازاد شرکت های فولادسازی در کنار سایر تولیدات پایین دستی آنان و تعطیلی و کاهش تولید کارخانه جات سیمان و مصالح ساختمانی از یک طرف و بیکاری کارگران مشغول به کار و هجوم فارغ التحصیلان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به بازار کار وضعیت اقتصادی استان را با چالش عمیقی روبرو ساخته است .قاره آفریقا با جمعیت 1/1 میلیارد نفری و ذخایر غنی انرژی ،معادن و زمین های حاصلخیز اقیانوس آبی اقتصاد اصفهان است که کشورهای کمتری به غیر از چین ریسک ورود به آن را پذیرفتند.تجربه کشت فراسرزمینی اصفهان در سیرالئون و ساخت درمانگاه دندان پزشکی دانشگاه آزاد اصفهان در اوگاندا دو نمونه فعالیت های اقتصادی و خدماتی استان در این قاره است .
با استفاده از این تجارب می توان زمینه حضور سایر بخش های اقتصادی و خدماتی را به این قاره فراهم ساخت.شرکت شیرین عسل با تجربه موفق در کشت قهوه و کاکائو در تانزانیا و تامین مواد اولیه از قاره آفریقا نشان داد که می توان مواد اولیه از آفریقا تامین ساخت و محصولات با ارزش افزوده را به این قاره صادر کرد.
ایجاد میز اقتصادی آفریقا در استان ،حضور مداوم و مستمر هیات های تجاری و سرمایه گذاری استان در آفریقا و تشکیل دفاتر ویژه فعالان اقتصادی در سه بخش شمال ،مرکز و جنوب آفریقا می تواند زمینه حضور بخش های اقتصادی استان اصفهان در این قاره را تسهیل سازد.
چین با استراتژی «شهر چین» town China در کشورهای افریقایی از جمله سیرالئون علاوه بر سرمایه گذاری در زیرساخت های اقتصادی آنان زمینه معرفی محصولات چینی و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی چینی را فراهم کرده است .
استان اصفهان با داشتن واحدهای تولیدی و بازرگانی توانمند در عرصه داخلی و بین الملل میتواند با بهکارگیری راهبرد اقیانوس آبی و تجمیع شرکتها و بخشهای مختلف اقتصادی در قالب برند اصفهان در بازار آفریقا حضور اثرگذاری داشته باشد.