حسین قلع ریز

روزنامه نگار

حسین قلع ریز

روزنامه نگار

۲ مطلب در فروردين ۱۳۹۶ ثبت شده است


حسین قلع ریز روزنامه‌نگار

اصفهان در طول تاریخ چند هزارساله خود همواره زادگاه هنر،صنعت و علم بوده است.از مرکز لجستیک سپاهان در دوران ساسانی گرفته تا مکتب‌های هنری ،فرهنگی و فلسفی ،مهد پرورش بزرگ‌مردان و بزرگ زنان هنرمند ،فرهیخته و دانشمند همه نشان از شهری است که یا هنر را متولد می‌کند یا  به تعالی می‌رساند .

اصفهان در دوران پایتختی سلجوقیان ،آل‌بویه و صفویه در کنار مرکز سیاسی و نظامی  همواره جایگاه رفیعی پیدا کرد.ساخت آثار تاریخی بی‌نظیر در کنار هنرنمایی هنرمندان درزمینهٔ های مختلف نشان از حمایت حاکمان از هنر و علم است که این شهر را مأمنی امن و بستری  مناسب برای سکونت هنرمندان و فرهیختگان ایجاد کرد.نظیر این رفتار حاکمان وقت  را در قرن نهم و استقبال دربار ادب‌پرور هند از شاعران پارسی می‌توان مشاهده کرد که منجر به خلق سبک هندی به‌عنوان نمونه‌ای از سرایش شعر در ادبیات فارسی شد.به علت عدم توجه پادشاهان صفوی به اشعار متداول مدحی، گروهی از شاعران به هندوستان رفتند و در آنجا به  شاعری پرداختند. در طول تاریخ هنرمندان و عالمان همواره به دنبال این مآمن و پناهگاه می‌گردند تا ضمن سکونت به دنبال نوآوری و فعالیت  با دغدغه کمتر باشند. تبلور حوزه علمیه قم و نجف در مذهب تشییع و الازهر مصر در مذهب تسنن  نمونه بارز این مثال  در بین عالمان دینی است.

اصفهان در قرن 15 هجری با جمعیت حدود دومیلیون‌نفری می‌تواند با احیای نقش حمایت از هنر  مهد هنر و دانش نه‌تنها در گستره ایران بلکه در گسترده جهانی باشد.حمایت دولت از هنرمندان همواره  درخواست کلیشه ایی بوده که هم این جامعه آن را در مطرح و هم برخی از سیاسیون در برهه‌های انتخاباتی از آن یاد می‌کنند.ولی آیا در طول این سال‌ها این حمایت تا چه میزان جنبه عملیاتی به خود گرفته است؟سرگذشت دردناک برخی از هنرمندان موسیقی در دوران پایان عمر و فروش سازهای خود برای هزینه‌های درمان قصه‌ی پردردی است که همچنان از رسانه‌ها بازگو می‌شود.برخی از بازیگران سینما و تئاتر خود داستانی فراتر از این قصه دردناک ندارند.

این گفتار به دنبال تکرار شعار کلیشه ایی حمایت دولت از  هنرمندان نیست.روی سخن این گفتار  با  مردم است.مردمی که از بین آنان هنرمند،پزشک،مهندس،خبرنگار،سیاست‌مدار به جامعه معرفی می‌شوند .این مردم‌اند که دولت را هویت می‌بخشند و مردم‌اند که نظامی را تشکیل می‌دهند و مردم‌اند که نظامی را ساقط می‌کنند.نقش مردم به معنای تمام و کمال است که یک جامعه را تشکیل می‌دهند.

هنر بدون توجه مردم محکوم به فناست.اگر هنرمند برای مخاطبین  خود هنرنمایی نکند در کنج عزلت روزگار سپری می‌کند(البته گوشه‌نشینی عارفانه هنرمندان موسیقی از این قاعده مستثناست).این مردم‌اند که با حمایت خودشان می‌توانند از جریان هنر حمایت کنند.اما یک جامعه چگونه می‌تواند از هنرمندش حمایت کند؟

به‌عنوان‌مثال اگر یک گروه موسیقی 7 نفره در اصفهان سالی یک آلبوم روانه بازار کند و این آلبوم را یک درصد جمعیت شهر اصفهان برابر 20 هزار نفر به بهای 5 هزار تومان خریداری کند . یک‌صد میلیون تومان گردش نقدینگی این  آلبوم برای هنرمندان و متصدیان تولید این اثر است .چنانچه این گروه در طول یک سال 4 کنسرت برگزار کند و در هر کنسرت طی شب‌های برگزاری  10 هزار نفر شرکت کنند و هر نفر فقط 10 هزار تومان بابت بلیت پرداخت کند در طول یک سال 400 میلیون تومان گردشگری مالی این جریان هنری است.به نظر می‌رسد دیگر به حمایت دولتی  نیازی احساس نمی‌شود؟ اگر این گروه بتواند برای گردشگران خارجی که در شب‌های اقامت در اصفهان به دنبال یک برنامه هنری می‌گردند ، هنرنمایی می‌کند و بتواند در سال برای 10 هزار گردشگر خارجی به ازای هر بلیت 50 دلار اجرای برنامه داشته باشد، زمینه جذب 500 هزار دلار صادرات خدمات را به‌راحتی عاید شهر می‌کند.این مثال را می‌توان در سایر رشته‌های هنری از تئاتر گرفته تا خرید صنایع‌دستی تولید اصفهان توسط شهروندان تا گردشگران خارجی همگی می‌تواند نقش مهمی در اعتلای هنر داشته باشد.

این جریان اقتصاد هنر و حمایت مردم از هنرمندان  در کنار مسوولیت های اجتماعی بنگاه‌های اقتصادی می‌تواند هنر اصفهان را در قرن 15 هجری به دوره اوج جدیدی برساند.دوره ایی که شاهد خلق آثار بدیع و ایجاد مکتبی جدید باشد.امید است در نگاه جدید شهروندان با همراهی مسئولین شهر زمینه احیای هنر اصفهان در تمامی زمینه‌ها فراهم شود. 

 

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ فروردين ۹۶ ، ۰۹:۰۹
حسین قلع ریز


اقتصاد مقاومتی به‌عنوان یک خط‌مشی اقتصادی چندین سال است از سوی مقام معظم رهبری مورد تاکید و نام‌گذاری سال قرارگرفته و همچنان دغدغه دل‌سوختگان واقعی نظام جمهوری اسلامی است،زیرا تنها سلاحی که می‌تواند تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی را دفع کند اقتصاد مقاومتی است.

جمهوری اسلامی ایران در دهه چهارم  خود همچنان با چالشی به نام مسایل اقتصادی روبروست که به دلیل تغییر نگرش دولت‌ها  همواره در مسیر آزمون‌ و خطا قرارگرفته و مسیر مشخص و معینی را طی نکرده است.

باوجودی که مقام معظم رهبری در یک تصمیم تاریخی ،سند چشم‌انداز 20 ساله ایران 1404 را که به همت مجمع تشخیص مصلحت نظام  تدوین‌شده بود ،در سال  84 به دولت وقت ابلاغ کرد ولی دولت نهم و دهم بی‌اعتنا به این سند 8 سال فرصت و 800 میلیارد دلار نفتی را از دست داد.

فرصت تاریخی که شاید کمتر برای دولت دیگر ایجاد شود . نفت بشکه ایی 100 دلار و روابط اقتصادی مطلوب‌تر از شرایط کنونی شاید برای  دولت کنونی و دولت های آینده آرزو باشد.

اما  به گفته شاعر شیرین‌سخن  شیرازی :

سعدیا عمر عزیز است به‌غفلت مگذار     وقت فرصت نشود فوت مگر نادان را

جمهوری اسلامی در شرایط کنونی که ازلحاظ سیاسی و نظامی توانسته در  خاورمیانه به‌ویژه خلیج‌فارس  هژمونی و اقتدار  آمریکا را به خطر بیندازد در عرصه اقتصادی نیز باید بتواند قدرت اول منطقه باشد.این مهم در سند چشم‌انداز 1404 مورد تاکید عالی‌ترین مقام کشور قرارگرفته است ولی دولت‌ها به‌صورت متمرکز به آن توجه نکردند.

ایجاد اقتصادی پایدار می‌تواند حملات اقتصادی آمریکا را نسبت  به جمهوری اسلامی  به حداقل برساند.تحریم‌های اقتصادی به‌ویژه تحریم‌های  آمریکا تا اندازه ایی توانست چرخ اقتصاد ایران را کند  ولی  وجود زیرساخت‌های اقتصادی در کنار  پتانسیل‌های خدادادی و مدیریت جهادی برخی از مدیران اجازه نداد که اقتصاد ایران در باتلاق ساختگی آمریکا و حامیان منطقه ایی آن گیر کند.

نکته مغفول در اقتصاد مقاومتی  این است که مردم و بخش‌های غیر از دولت  مخاطب قرار نگرفتند.طی سال‌های  گذشته فقط دولت مخاطب اصلی این اقتصاد قرارگرفته و نقش  مردم و حاکمیت در این راستا به موضوع مشخص نشده است.مردمی که در تمام مراحل سخت و دشوار پای جمهوری اسلامی ایستادند و فرزندان خودشان را برای این آب‌وخاک هدیه دادند در عرصه اقتصادی می‌توانند تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند.

حسین قلع ریز  روزنامه نگار

 

 

 

    

 

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۷ فروردين ۹۶ ، ۱۰:۴۱
حسین قلع ریز